Aile Hekimi Serum Yazar mı
Aile hekimlerinin hastalarına serum yazar mı yazamaz mı sorusu oldukça merak edilmektedir. Aile hekimleri istedikleri takdirde serum yazabilirler. Serum yazmaya yetkileri bulunmaktadır. Fakat serum acil ihtiyaç durumlarında kullanıldığından, acil müdahale ihtiyacı olan hastalar aile hekimine değil hastanelerin acil bölümüne götürülmelidirler. Acil bölümün veya poliklinikler de görevli doktorlar tarafından gerekli görülmesi halinde hastaya serum yazıla bilinmektedir. Aile hekimleri hastalarına serum yazmamaktadırlar. Serum talebinde bulunan hastalar Hastanelerin Acil bölümlerine veya polikliniklere yönlendirile bilirler.
Acnelyse SGK karşılıyor mu yazımıza göz atabilirsiniz.
Serum Niçin Kullanılır
İnsan vücudunu oluşturan hücrelerde su ve elektrolit adı verilen minarelerden bulunmaktadır. Hücrelerin dışında da hücre dışı sıvısı bulunmaktadır. Bir insanın sağlıklı olabilmesi için vücuttaki su-elektrolit dengesinin belirli bir ölçüde olması gerekmektedir. Su kaybı yaşamış olan veya çeşitli sağlık problemlerinden kaynaklanan hastaların vücut dengesi korunmak için takviye olarak serum verilmektedir. Vücutta dengesizlik oluştuğu durumlarda, tedaviyi hızlandırmak için de hastalara serum takılmaktadır. Serum kana hızlı bir şekilde karıştığı için vücutta ki su ve tuz dengesizliğini dengelemeye yaramaktadır.
Serumun İçerisinde Ne Vardır
Serum içeriğinde %0.9 tuz bulunan, litre başına 154 milim ol sodyum ve 154 milim ol klor bulunmakta olan %99.1’i su olan bir tuzlu sudur. Hastanelerde en çok kullanılan serumlar %0.9 oranında ve serumun litresi başına 9 gram tuz içermektedir. Seruma “izotonik salin” ismi verilmektedir