Otomobil

Diş Sıyıran Bijon Vidası Nasıl Açılır

Lastik değiştirirken araç sahiplerinin başına gelebilecek en kötü şeylerden bir tanesi de bijon vidasının yalama olmasıdır. Peki diş sıyıran bijon vidası nasıl çıkartılır.

Aracınızın lastiği pek çok sebepten dolayı sökmek zorunda kalabilirsiniz. Örneğin kışlık ve yazlık lastik değişimleri, lastiğin patlaması veya bir tamirat sırasında lastiği yerinden sökmeniz gerekebilir. Lastiği olduğu yerde sabit tutan parçalara ise bijon vidası adı verilir. Jantı, sabit tutarlar.

Bijon vidaları olduğu yerden çıkartılmaya çalışılırken yalama olabilirler. Çünkü aylarca sıkı bir şekilde beklerler ve paslanırlar. Veya çok fazla sıkma sonucunda diş atlayabilir. Bu durumda bijon yalama olmuş olur. Buna sanayi ağzında bijon diş sıyırması adı verilir. Bijon vidası, jant içindeki yuvada boş dönmeye başlar. Sonuç olarak yerinden çıkartılması çok zor bir hal alır. Yalama olmuş bijon vidası ile gezmek çok tehlikelidir. Hem lastiği tutan vidaların sayısı azalmış olacaktır. Hem de olası bir lastik patlamasında lastiği değiştirmeniz imkansız hale gelecektir. Bunun için yalama olan vidayı mutlaka oradan çıkartmalısınız.

Lambda sensörü ne işe yarar makalemize de göz atabilirsiniz.

Diş Sıyıran Bijon Vidası Nasıl Çıkartılır

Eğer anahtar veya hava tabanca ile çıkartılamıyor ve boşa dönüyorsa vidayı çıkartmanın üç yolu bulunmaktadır. Bunlara bakacak olursak.

1. yol: Vidayı Matkapla Parçalamak: Bijon vidası yerinden çıkmayınca güçlü bir matkap yardımıyla ortasından delinmeye başlar. Vida parçalana kadar delindikten sonra parçaları yuvadan temizlenir. Bunun iki kötü sonucu olabilir. Bunlardan birincisi vida parçaları janta ve yuvaya zarar verebilir. Sonucunda yeniden jant almak zorunda kalabilir.

2. yol: Bijonu Kestirmek: Sanayide otomobillerde oluşan arızaları çözmek için tornacılar bulunmaktadır. .ellerindeki özel aletler yardımıyla pek çok sorunun üstesinden gelebilirler. Bijon yuvası içinde bulunan yalama olan vidayı kolaylıkla keserek yerinden çıkartabilirler. Bu en kolay ve doğru çözüm yoludur. Verdiği zarar diğer yollara göre çok daha azdır.

3. yol: Bijonu Kaynatarak Çıkartmak: Bijon vidasının bazen üst kısmı yalama olur. Anahtarı tutan köşeler yuvarlak bir hal aldığı zaman anahtar boşa döner. Bunu çıkartmanın yolu ise bijon üstüne başka bir bijon vidasını kaynatmaktır. Sonra üstteki vidanın üstünden anahtar yardımıyla çıkartılabilir. Ancak kaynatırken janta zarar verebileceği için ben bu yolu önermiyorum.

Bijon vidasının diş sıyırmaması için takılmadan önce yuvaya ve vidanın üstüne WD40 veya makineye yağı sürmek daha kolay takılıp çıkartılmasına olanak sağlayacaktır. Yapacağınız basit şeyler sizi hem maddi hem de zaman yönünden çok daha rahat ettirecektir.

Deneyiminiz yok ise bir ustaya danışınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu