Otomobil

Triger Zinciri Ömrü Kaç Yıldır

İçten yanmalı motorlarda zamanlama halatı olarak bilinen triger zinciri nedir ve ne işe yarar? Triger zincirinin kullanım ömrü ne kadardır? Triger kayışı ömrü kaç yıldır? Bu yazımızda triger zincirine değineceğiz.

Triger kayışı veya zinciri motorun çalışması açısından çok önemli görevi vardır. Siz marşa bastığınız andan itibaren motor içerisinde bir yanma meydana gelir. Bu yanma sonucunda ortaya çıkan patlamanın basıncıyla pistonlar aşağı doğru itilir. Böylelikle krank mili dönmeye başlar. Ancak yanma için motora bir hava emilmesi, yanma sonucunda ortaya çıkan gazın (egzoz gazı) dışarı atılması gerekmektedir. Bunun üçün bir eksantrik mili ve subaplar vardır. Bunların zamanlaması çok önemlidir. Egzoz subapları kapalı konumdayken emme subapları açıktır. Egzoz subapları açıkken emme subapları kapalı durumdadır. Buna eksantrik zamanlaması adı verilir. Eksantrik milinin dönmesi için gereken güç krank milinden sağlanır. Krank mili motorun altında, eksantrik mili ise üstündedir. İşte bu iki mil arasındaki bağlantıyı sağlayan parçaya triger adı verilir. Başta dizel motorlar olmak üzere pek çok araçta zincir triger kullanılmaktadır. Egzoz ve emme subaplarının ayarına ise sente adı verilmektedir.

Triger Zinciri Ömrü Ne Kadar

Motorda hareket eden her şeyde olduğu gibi triger zincirinin de bir kullanım ömrü vardır. Ancak kayışa göre çok daha uzundur. Triger kayışı 4 yıl ya da 80 bin kilometrede bir değişmesi gerekirken, zincirin çok daha uzun bir ömrü vardır. Çünkü kayış bildiğimiz kauçuk lastikten yapılmışken zincir metalden yapılmıştır. Triger zinciri tıpkı bisiklet zincirlerine benzer. Triger zincirinin ömrü 250 bin kilometre veya 10 yıl olarak bilinmektedir. Ayrıca kopmadan önce bir takım belirtiler verir. Bunlardan ilgi esneme nedeniyle motorun sente ayarının bozulmasıdır. Ayrıca zincir esnediği için sallanır ve motorun sesli çalışmasına neden olur. Sente ayarı bozulduğu zaman ise motorda tekleme, performans kaybı ve yakıt tüketiminde artış gibi belirtiler verecektir.

Aracınızda triger zincir mi kayış mı anlamanın yolu servis kitabına bakmaktır. Çünkü orada kullanılan kayışın özelliği yazmaktadır. Ama kitapçığa ulaşamıyorsanız internete bakın. Buna rağmen bulamıyorsanız triger kutusuna bakın. Eğer plastik ise kayıştır, ancak triger muhafazası metal ise zincir kullanılmıştır.

Triger zinciri tek olarak satılmaz. Oto parçacılarda eksantrik seti olarak bilinen set içerisinde zincir, devirdaim pompası ve gergi rulmanı yer almaktadır. Değiştirilmesi için uzun ve meşakkatli bir işçilik gerekmektedir. Yaklaşık 4-5 saat süren değiştirme sürecinden sonra aracınızı yeniden gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Triger değişimi asla ihmal edilmemesi gereken bir husustur. Koptuğu zaman pistonlar subaplara çarpar. Önce subaplar eğilir daha sonra üst kapağa vuran pistonlar hasar görür. Sonuç olarak aracınıza motor yaptırmak zorunda kalabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu